DODATKI ZA STREHO.

Za optimalno funkcionalnost kritine.

Popolno strešno kritino dopolnjujejo dodatki za streho, ki vam jih izdelamo po meri in strokovno vgradimo.
 
TRGOVINA

Kapna rešetka

Kapna rešetka se uporablja za zaščito ostrešja pred vdorom različnih živali. Kapno rešetko se ponavadi namesti tako na stanovanjske kot tudi na industrijske objekte. Manj pogosta je montaža na gospodarske objekte, ker je ostrešje ponavadi odprto oz. ni podeskano. Kapna rešetka je lahko iz plastičnih materialov ali z pločevine. Kapno rešetko lahko zabijamo z žičniki ali privijemo z vijaki. Paziti moramo, da metrske kose polagamo enega zraven drugega, saj tako najbolj optimalno zaščitimo zračni most oz. ostrešje. Kapno rešetko montiramo v kapu oz. prvi letvi strehe, kjer lahko pred montažo rešetke namestimo tudi žlebove oz. kljuke, ki služijo za pritrditev žlebov. Kapne rešetke so različne barve, ponavadi izberemo rjave ali črne barve. Barve lahko prilagajamo glede na barvo kritine oz. barvo prezračevalnega traku in žlebov.

dodatki za streho

Prezračevalni trak

Tudi prezračevalni trak ima funkcijo zaščite ostrešja pred vdorom živali. Poznamo kovinske in plastične trakove, ki se dobijo v različnih barvah. Ponavadi namestimo rjave ali antracit (temno sive) barve. Namesti se v kap oz. na zunanjo stran prve letve. Na voljo so seveda različne dimezije; širina je ponavadi od 8-12 cm, dolžina plastične 5 m, pločevinasta pa lahko ima poljubno širino in dolžino. Pred montažo prezračevalnega traku moramo podeskati ostrešje, namestiti paroprepustno folijo ter lesene elemente. Streho pred namestitvijo traku dobro spihamo, da odstranimo smeti in ostale tujke. Prezračevalni trak lahko pričvrstimo z žičniki ali vijaki. Pri montaži moramo paziti, da je trak nameščen tesno ob les in da ni nikakršnih majhnih odprtin, saj sicer svoje funkcije ne opravlja zadostno. V slemenu to funkcijo opravlja slemenski trak.

Slemenski trak

Med pomembnimi dodatki za streho najdemo tudi slemenski trak opravlja funkcijo zaščite ostrešja pred živalmi ter ostalimi nevšečnostmi v slemenu (vdor vode). Poznamo več vrst ter dimenzij slemenskega traku, dobi pa se tudi v različnih barvah. Slemenski trak opravlja tudi funkcijo zračenja strehe. Sestavljen je iz dveh trakov, med katerima je paroprepustna folija. Pred montažo očistimo površino kritine, odstranimo zaščitni sloj ter namestimo slemenski trak. Pri namestitvi slemenskega traku moramo biti pazljivi in trak temeljito pritrditi, da se ne odlepi.

Paroprepustna folija

Folija ima funkcijo prepustnosti pare, obenem pa ne prepušča vode. Imenujemo jo tudi sekundarna kritina. Poznamo več vrst folije glede na prepustnost, SDvrednost, številko slojev, temperaturni razpon, pokrivno površino, maso, itn. Pred montažo moramo praviloma ostrešje podeskati, predvsem pa paziti, da folije ne poškodujemo. Folija mora biti položena brez "gub" ter ustrezno prekrita (oznake na foliji). Montiramo jo na očiščene deske, kjer ni vidnih tujkov oz. predmetov, ki bi jo lahko poškodovali.  Folija odvaja kondenz, ki lahko nastane ob temperaturni sprememni. Kakovost in montaža folije sta zelo pomembni. Pri neustrezni izbiri in/ali montaži se lahko pojavi zamakanje v ostrešje ali v izolacijo.